Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příroda nám dává vše potřebné, příroda nás živí

Pocházíme z přírody, příroda je náš prapůvod. To je nezpochybnitelné. I když si odmyslíme Boha, který je zpravidla vždy popisovaný jako vládce přírody, jisté je, že my z přírody pocházíme. Zda je příroda vlastnictvím Boha nebo je příroda sama Bohem (či polobohem), to je teprve druhá otázka. Ale o nic méně důležitá. Už proto, že díky přírodě existujeme, bychom k ní tedy měli mít úctu a rozvíjet ji. Co teprve, když si uvědomíme, že čím více budeme přírodu rozvíjet, tím více bude plodit a my už třeba nebudeme muset utrácet peníze za jídlo?

Příroda poskytuje mnoho potravy. Během jednoho roku zplodí miliony a miliardy stromů a rostlin obrovské, nepředstavitelné množství chutného ovoce a zeleniny. Stačí, aby každý člověk znal ve svém okolí místa, kde ovocné stromy rostou planě a chodíval si tam naplnit batoh. Nebo kdyby sám začal pěstovat stromy a nikdo by je neničil - pak by bylo lokalit s chutným ovocem, které by živilo lidi, ještě více. To stejné se zeleninou. Navíc - rostlina, která dává zeleninu, zpravidla během jediného roku vyklíčí, vyroste a poskytne nám potravu. Strom potřebuje spíše více času než začne plodit, ale jeho plody jsou potom také velmi chutné.
Pokud lidé najdou cestu k přírodě, sami si ulehčí. Pokud nebudou ovoce v období sklizně jen nakupovat, ale sami si ho nasbírají v alejích, nebudou muset za jídlo utrácet tolik peněz. Vegetariáni možná vůbec. Bude-li mít někdo pocit, že v jeho okolí roste málo ovocných stromů, může si najít nějaké osamocené místo (třeba i mýtinu v lese) a zasadit tam vlastní strom. Dělejte to takhle každý, braňte přírodu a rozvíjejte ji, a za chvíli nebudeme muset NIKDO utrácet peníze za jídlo! Vybudujeme si vlastní systém, v kterém bude dominantní harmonie s přírodou a láska k ní a spotřeba peněz s tím výrazně poklesne.
Vždyť se podívejte, co všechno v období vegetace jen v našich krajinách příroda zplodí:

Ovoce

Jablka, hrušky, třešně, višně, broskve, meruňky, ořechy, borůvky, brusinky, rybíz, angrešt, hroznové víno, maliny, jahody...

Zelenina

Brambory, brokolice, květáky, celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, kapusta, kedluben, kopr, křen, kukuřice, mrkev, okurka, paprika, petržel, pažitka, pórek, rajče, ředkvička, špenát...

Problém je v lidech a v systému zpracování potravin

Jen v naší krajině tedy roste obrovské množství druhů ovoce a zeleniny. Problém je v tom, jak dnes jako celek k darům přírody přistupujeme a jak s nimi zachází dnešní systém zemědělství - a nad ním vláda. Problém je také v tom, že lidé jsou líní starat se o vlastní ovoce a zeleninu, jsou líní udělat změnu ve svém životě, a tak raději vše pořád nakupují a utrácejí peníze za něco, za co by v lepším systému ani utrácet vůbec nemuseli.
Kdo má zahradu a umí dobře využívat celé její plochy, může si na jaře vysadit hned několik druhů zeleniny a na sklonku léta a na podzim toho možná bude mít tolik, že z toho bude moci dělat polévky i druhé chody. Pokud má na zahradě i zdravé ovocné stromy a umí zavařovat, je předzásobený na celou zimu. Kolik toho totiž zplodí jedna třešeň, jeden ořešák, jedna jabloň? Nemusíte utrácet peníze za jídlo, vyroste vám to zadarmo před barákem díky slunci, dokonalosti přírody a vaší práci.
Kdo zahradu nemá, má nevýhodu. Ale i bez zahrady se dá v přírodě leccos najít. Stačí si udělat pár výletů do krajiny a určitě najdete spoustu ovocných stromů a alejí, o které se nikdo nestará a přitom každý rok vytváří tuny ovoce, jež pak jen tak spadnou a shnijí. Stačí si taková místa vyhlédnout a chodit si tam plnit batohy. Budete-li mít pocit, že ovocných stromů je nedostatek, vysaďte si vlastní a kochejte se, jak roste a pak plodí vaše vlastní ovoce!
Nasbíráte ovoce, budete mít v batohu kila ovoce, ale neutratíte ani korunu. Přijdete domů a uděláte z toho třeba buchtu. Děti i vy z toho budete šťastní. Budete-li mít pole a budete se o něj starat, tak mouku do té buchty si uděláte sami z vlastního obilí. Do toho slepice na dvorku a máte vejce. Buchta vlastně zadarmo! Třeba kila buchty a do toho žemlovku. A co třeba česnekovou polévku, květák s bramborem a nakonec tu buchtu - zadarmo? Proč ne, když máte vlastní zdroje a znáte stromy a rostliny? A dejme tomu, že ta buchta byla třeba švestková. Švestky vypeckujete, pár pecek si vezmete a zasadíte je. A za chvíli vám poroste nový strom, abyste švestkových buchet zadarmo mohli mít za pár let ještě víc. Chápu, že dnes to zní jako utopie, ale pokud budeme každý pracovat na vytváření nového systému s novými pravidly, výsledky se dostaví a nás samotné nakonec mohou překvapit!
Tak nějak by měl začít fungovat ten "Nový svět", nový systém. Byl by to jen začátek, ale začátek nesmírně důležitý. Už toto by nás totiž motivovalo, abychom vztahům mezi námi a přírodou rozumněli lépe a to by nás vedlo k dalšímu poznání a možná i novým experimentům. Najdeme-li cestu k přírodě, najdeme její dokonalost a přiblížíme se k harmonii. Budeme se snažit jí porozumnět, aby nám vždy dala to nejlepší. Začneme ji mít doopravdy rádi. Nebudeme z ní jen brát, ale tím, že se o ní budeme svým dílem také starat, jí budeme i pomáhat v rozvoji. To, co zplodí, vždy využijeme a nenecháme to shnít, protože už budeme vědět, jak důležitá je pro nás ta všudypřítomná potrava a vlastně i krása a blaho. Začneme milovat přírodu, která je všude kolem nás.
Jen začít. Nebýt líný zapracovat pro vlastní změnu, pro vlastní lepší svět, lepší život a začít pracovat na změně. Možná, že až se dostaneme dál, zjistíme, že ani peníze už nebudeme potřebovat. Začnou být totiž důležité vztahy mezi námi lidmi, přírodou, i tím Bohem a my si té důležitosti vzájemných vztahů už budeme vědomi. Peníze už nebudou možná skutečně potřeba, protože všechno důležité pro náš život se naučíme nacházet v přírodě a budeme to umět dobře využít...
Umíte sázet stromy? Nebo zeleninu? Při sklizni ovoce sklízíte šetrně a s láskou nebo trháte celé větve? Kolik větví utrhnete, o to méně plodů (jídla) bude další rok! Umíte dělat kompost, aby půda byla úrodnější? Příroda má netušené síly a disponuje nepředstavitelným množstvím potravin. Jen my těch možností většinou neumíme využít a vlastními silami jí nepomáháme. Stačí to změnit, ten svůj postoj k přírodě - a pracovat na jejím rozvoji a blahobytu... Pak bude plodit určitě ještě víc a náš svět se mimo to stane hned i krásnějším...
Viz. také dokument:
2012: Čas na změnu - dokument, který se mimo jiné věnuje i alternativním způsobům, jak se dostat do hramonie s přírodou

allworldbest.blogspot.com

allworldbest.blogspot.com

 

Vydáno také na Fenoménu 2012.

 

Autor: Jaroslav Krejčí | pátek 24.2.2012 9:57 | karma článku: 12,60 | přečteno: 2605x
  • Další články autora

Jaroslav Krejčí

Alergie, alergici a jejich jarní (nebo celoroční) problémy

Když zrovna nemám lék proti alergii, a chci být "obrněn" tímto lékem, zcela výjimečně to řeším tímto nouzovým způsobem - ke kterému jsem se musel uchýlit jen jednou za svůj dosavadní život.

26.4.2014 v 18:38 | Karma: 7,02 | Přečteno: 605x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Krejčí

Malost, velikost, výsledek, příčina, životní příznaky a materiály..

Zrovna nevím, jak jinak nadepsat tento článek. Nějak se stalo, že mne védský Šrímad Bhágavatam, s tím, jak jej dál a dál studuji, začal automaticky poutat k dalšímu studiu. Proto nyní nadepisuji článek takovým poněkud neurčitým nadpisem. Šrímad Bhágavatam je natolik silná kniha, že obsahuje vysvětlení duchovních principů a zákonů - vytvořených Nejvyšším Bohem - do takové míry, že vlastně shrnuje všechny oblasti našeho života do takové jakoby "kostky" a dává tomu různá pojmenování a přirovnání. To je také jeden z důvodů, proč mne Šrímad Bhágavatam tak upoutal.

16.4.2014 v 22:39 | Karma: 5,93 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Krejčí

Spletitá krize na Ukrajině

Na jedné straně je plyn, za který nebylo zaplaceno. Na straně druhé extremisté, kteří používají mnoho násilí i tehdy, když byli varováni. Pak je tu určitě i ten aspekt, že státy, které jsou v krizi jakkoliv zúčastněné, hledají určité záminky, jak z krize vytěžit něco pro svůj mocenský prospěch.

15.4.2014 v 15:46 | Karma: 9,05 | Přečteno: 707x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Krejčí

Světové elity vytvářejí mlhavo

Když politik dělá špatné věci, které jsou někdy i proti lidskosti (anebo celému lidstvu), dělá všechno proto, aby pravda o jeho zvěrstvech nikdy nevyšla na povrch. Ale jak může kdo očekávat, že velké zločiny budou nějakým zázračným způsobem (nebo činnostmi coby výtvory jejich vlastních myslí) omilostněny? Ublížil-li politik coby vůdce společnosti nevinným lidem, jak může očekávat, že jeho činnosti zůstanou navždy neodhalené?

12.4.2014 v 22:22 | Karma: 9,49 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Jaroslav Krejčí

Ne, že bychom žili jen jednou. Rodíme se znovu a znovu.

Proč se celý život strašit, že existuje jen jeden život, po kterém nic není, když autoritativní Védy to nepotvrzují? Proč se těmito otázkami vážně nezabývat, když i kvantoví fyzici se existencí Boha a existencí paralelních vesmírů také vážně zabývají - a dochází k zajímavým výsledkům?

12.4.2014 v 14:08 | Karma: 8,39 | Přečteno: 703x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Je mi 23 let, zajímám se o řadu věcí od vědy až po duchovno, snažím se na každou věc udělat svůj názor.