O povodni trochu jinak: příčiny povodně a obrázky

9. 06. 2013 17:02:00
Česko a okolní země zasáhly povodně. Ze zpráv můžeme každý den slyšet o jejich důsledcích a o utrpení lidí, které velká voda vytopila. Ovšem, málo (nebo vůbec) se řeší příčiny toho, proč se tento extrém v počasí vlastně stal! Cílem tohoto článku bude jen poměrně krátce popsat, jaké meteorologické příčiny vedly k těmto povodním.

Nynější povodně ve střední Evropě úzce souvisí s opačným a velkým extrémem počasí, který jsme letos v květnu mohli sledovat téměř po celý měsíc nad Skandinávií. (Je zajímavé, že v mainstreamu o tomto extrému nebylo příliš slyšet...)

Představte si, že žijete ve Skandinávii, poblíž polárního kruhu a je květen. Jste zvyklí, že v květnu bývá zde deštivo (jako v podstatě celoročně) a chladno, maximálně kolem 10°C, na jihu Skandinávie v květnu jen zřídka přes 20°C. Jak byste se tvářili na to, kdyby najednou přišel květen, kdy by ve Skandinávii skoro nekáplo a teploty by se zde na celé týdny dostaly na hodnoty zhruba 20 až téměř 30°C? A TO I ZA POLÁRNÍM KRUHEM?!

Toto se opravdu stalo. Skandinávský poloostrov, který má převážně subpolární nebo polární klima, zažilo dva měsíce před vrcholem léta období, kdy teploty dlouhodobě zůstávaly nad 20°C. Jak dokládá následující teplotní mapka Evropy, někdy se vyskytla dokonce i situace, kdy teploty kolem polárního kruhu ve Skandinávii byly podobné těm, které se ve stejné době vyskytovaly VE STŘEDOMOŘÍ!!! A proč srovnatelné? Nebyly ani srovnatelné! Ve Španělsku 15°C, ve Skandinávii skoro 30°C... A ve střední a západní Evropě, kolem 50. rovnoběžky, tam zůstávalo několik týdnů právě to stejné počasí, které je obvyklé pro Skandinávii: Stále většinou jen kolem 10°C a deštivo. A nakonec záplavy... (Obrázek můžete kliknutím zvětšit.)


Druhá mapka - TEPLOTNÍ ANOMÁLIE V EVROPĚ V TÝDNU PŘED POVODNÍ - léto se stěhuje za polární kruh, zima je ve Středomoří:


Podobné rozložení teplot v Evropě, jaké je vidět výše na mapce z 30. května, se více méně udržovalo celé týdny. Po většinu května se nad Skandinávií udržovala tlaková výše, která se nikam příliš nepohybovala a přiváděla sem nadmíru slunečné a velmi teplé počasí. A jakou souvislost má tento extrém s počasím u nás, ve střední Evropě?

Frontální systémy, které obvykle postupují přes Atlantik právě do Skandinávie, musely tuto tlakovou výši obcházet přes střední Evropu, protože výše na severu je neustále blokovala. Srážkově vydatné fronty namísto toho, aby chodily do Skandinávie, kde vydatně pršet má, tedy chodily pravidelně do střední Evropy. A tak v konečném důsledku - to, co mělo napršet ve Skandinávii, napršelo u nás. A slunce a teplo, co mělo být u nás, nebo případně ve Středomoří, to bylo u polárního kruhu... Klimatické trendy pro květen se letos v Evropě zkrátka úplně přehodily...

Proč jsme o těchto abnormalitách v počasí nad Skandinávií takřka neslyšeli ve zprávách? A jaké další extrémy může vyvolat toto převrácení klimatických trendů?

Každý svého štěstí strůjcem - i smůly

Není divu, že počasí nad Evropou se chová abnormálně, když si to dělá člověk sám...

Materiály Světové meteorologické organizace o modifikacích počasí (v USA může modifikovat počasí kdokoli)

Mezinárodní smlouva z 70. let minulého století o umělých modifikacích počasí a životního prostředí (anglicky) - smlouva řeší ZÁKAZ těchto manipulací s počasím, ale jen na 20 let...

Anglická Wikipedie o vědním oboru s názvem "geoinženýring", který se zabývá prováděním umělých modifikací počasí

Bordel v počasí (1): Mraky jako ožralé, oblačnost se točí opačně

Bordel v počasí (2): Příroda už zřejmě reaguje...

A proto všichni, kteří byli i nebyli zasaženi povodněmi, můžeme více či méně děkovat také hlupákům, kteří pro chorobnou touhu po moci a zisku ničí přirozené klima. Mohli bychom nyní například rozesílat emaily vládním činitelům, Českému hydrometeorologickému ústavu a podobně, protože důkazy, že někteří lidé právě na rozkazy vlád manipulují s počasím, už dávno existují... Máme důvod se bránit a je vhodné hledat způsoby, jak se bránit...


Poznámka: Dnes je 9. června, jen pár dnů po povodni. Je sotva přes 20°C a Českem se ženou bouřky takové síly, jako kdyby ukončovaly tropická vedra. Český hydrometeorologický ústav také varuje před dalšími povodněmi. Ani náznakem však neřeší, že existují geoinženýři a že člověk upravuje počasí. Přehlíží veškeré indicie i důkazy a veškeré "teorie" o manipulacích počasí směřují do říše nesmyslných konspirací. Podobně, jako to dělají masmédia...

Nikoho u moci lidé nezajímají

Počasí nyní způsobilo v Česku a jeho okolí katastrofu a lidé jsou fyzicky i psychicky na dně. Kolik z těchto zasažených lidí (nebo zasahujících hasičů) ví, že již několik let bojují se živly, s kterými mi bez úcty a necitlivě neustále pohrává člověk? Vždyť, kolik extrémů v počasí se vůbec nemuselo stát? Není povinností tak zvaně "obyčejných lidí" hledat cesty, jak toto zvrácené období ukončit?! Nebo - na co ještě čekat, když důsledky takových zásahů do počasí mohou být různé?

Prosím, přemýšlejme společně nad tím, co dělat, hledejme řešení, braňme se. Protože když spande mnoho vody a vzniknou povodně, všem je mlčení k ničemu a všichni jen trpí... Počasí nikdy nebylo určené k tomu, aby si s ním hrál člověk, který nerozumí jeho přirozenosti a vyloženě na ni kašle (řečeno slušně).


Bez těch podivně výrazných čar po letadlech by byla na obrázku úplně modrá obloha.


Mraky se v posledních letech neustále řadí do přesných pásů, a když jsou srážkové mraky seřazeny do pásů, způsobují mnohem více škod. Člověk mění přirozená pravidla atmosféry...



Myslíte si, že bez sluníčka může člověk a příroda kvalitně žít?


Věříte, že HAARP, o kterém se tolik mlží, není nebezpečný a nemůže si pohrávat s živly? Podívejte se na obrázek, kolik má antén... Z těch se vysílá elektromagnetická energie do ionosféry Země, odkud se odráží zpět k zemi. A je pochopitelné, že množství energie, jakou HAARP (nebo jiná elektromagnetická zbraň) vyšle, se na konkrétním zasaženém místě nějakým způsobem projeví... Nebo vy máte pocit, že je to opravdu bezpečné a oficiální zdroje vám o tom řeknou absolutní pravdu?

Autor: Jaroslav Krejčí | neděle 9.6.2013 17:02 | karma článku: 18.00 | přečteno: 1503x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 98 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1860
Je mi 23 let, zajímám se o řadu věcí od vědy až po duchovno, snažím se na každou věc udělat svůj názor.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...