Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Snídal jsem Šrímad Bhágavatam a zatím jsem neobědval

V současnosti pokračuji ve studiu védského spisu s názvem Šrímad Bhágavatam, který obsahuje spoustu cenných rad o duchovní podstatě vlastního já, o podstatě božstev a zejména o podstatě nejvyššího indického Boha, a to Višnua, jehož inkarnace je Krišna. Jsem tak šťastný, že dnes od dopoledne jen studuji tyto spisy, že jsem zatím nezískal chuť snídat ani obědvat. Píšu a studuji. Něco jako ve škole, akorát osamoceně a tím to je trochu komplikovanější. Ale protože cítím přilnavost k vědění o Bohu, tak jdu přes komplikace.

Jak se dostávám hlouběji a hlouběji do Šrímad Bhágavatamu, jeho texty mne začínají více a více poutat. To proto, že je tam spousta pravd, o kterých sám cítím, že jsou pravdivé a dočítám se o vlastnostech Boha, kterého jsem si oblíbil. Všechno vychází.

Pokud jsem měl někdy pocit, že dualita existuje vždy a všude, tak s vědomostmi z védských spisů, které jsou opravdu bohaté a přitažlivé, toto přesvědčení ztrácím. Neboť když se dočtu o tom, že Pán Šiva, který je definovaný jako zastoupení Nejvyššího Boha, který je ničitelem, je navzdory své ničitelské přirozenosti stále srovnatelně milý a láskyplný jako Bůh stvořitel a udržovatel (Brahma a Krišna), pak nemohu spatřit významnější rozdíl mezi bohy, kteří tvoří a udržují, a tím, který ničí. Takže kde jinde je pak dualita než jen v hmotném světě a v mém (našem) přesvědčení?

Ve Védách je mnohokrát psáno, že vše se děje pod vůlí Nejvyššího Boha, který je milostivý i ve svém ničitelském zastoupení. Může některou věc zničit, aby ji zakrátko vytvořil zase v krásnější a čistější podobě. Pro takového Boha má určitě vyšší a pro nás nepochopitelný smysl každé stvoření, stejně jako každé zničení. Jednoduše, hmotný svět a hmotné věci jsou pomíjivé, ale Bůh je na rozhodčí pozici a jedině On určuje, kdy bude která věc stvořena a kdy podlehne zkáze. Je to Jeho věc, do které by jiní neměli příliš kecat. Protože i polobohové podléhají vlivu Nejvyššího Boha, jak píší mé stále oblíbenější Védy.

Védy mne navádí, abych se uskromnil v jedení a jiných smyslných věcech. Ačkoliv mám od přirozenosti silné smyslné touhy (tak jako jiní), tak jak jde čas a jak studuji, sám na sobě názorně zjišťuji, že nemá smysl své touhy smyslů dále příliš rozvíjet. Pozoruji to nejen na sobě, ale i v okolí. Protože když se najím více než potřebuji, o to víc času života budu muset strávit na záchodě. Ať chci nebo nechci. Pak kvůli tomu nebudu moci souvisleji chodit, číst, psát ani spát. Vše musí být s mírou a tak, jak potřebuji. Ne tak, jak chci já nebo respektive mé smysly. I když rozhodně nejsem dokonalý a čas od času i nadále podléhám svým smyslům, cítím, že mne to již přestává bavit a je to poněkud osvobozující pocit. Stejně tak osvobozující či ještě lepší pocit cítím, když někde v ústraní medituji (anebo se sám učím lépe meditovat).

Védy říkají, že existuje mnoho a mnoho polobohů a jejich úkoly vládnutí jsou různé. Na nejvyšší pozici je Višnu, Nejvyšší Bůh, ale Jemu slouží polobozi. Ti ovšem mohou (z Višnuovy milosti) současně vládnout sami sobě, když neuráží Višnua. Tak jsem to pochopil. Například na Bohu Indrovi záleží, jaké bude počasí. Jeho povaha je také popisována zajímavým způsobem, a tak by mě zajímalo, kde tento polobůh, tento dárce vody z nebe, je dnes, jak se má, a jaký má pocit z toho, že se mu někdo přehnaně necitlivým způsobem míchá do práce, která vždycky byla jeho zodpovědnost. Možná někde stojí na hlavě, možná na ní stojí vztekem. Ale možná je klidný. Nebudu raděj více rozebírat jeho možné nálady, protože On je mocný polobůh, a mám k Němu respekt, i když raději myslím na Nejvyššího Boha. Je jeho věc, jak se má.

A tak jako každý živel na Zemi má podle Véd své vládnoucí božstvo, tak i duše by měla mít svou víru, svého Boha, kterému se podřídí. Je jedno, o jakou duši se jedná, protože ať má jakoukoliv individuální povahu, zůstane vždycky nedílnou, i když velmi malou součástí Boha. Člověk není dokonalý a bez dobrého vedení dělá mnoho chyb, které se na okolí pak projeví podobnou silou, jak velká byla ta samotná chyba. S Bohem v srdci však lze tyto chyby eliminovat, a to jednoduše tím, že budete myslet na Boha. Pokud na Něj budete myslet tak, že s tím bude spokojený, tak On vás povede.

Autor: Jaroslav Krejčí | sobota 15.3.2014 16:43 | karma článku: 7,56 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Jaroslav Krejčí

Alergie, alergici a jejich jarní (nebo celoroční) problémy

Když zrovna nemám lék proti alergii, a chci být "obrněn" tímto lékem, zcela výjimečně to řeším tímto nouzovým způsobem - ke kterému jsem se musel uchýlit jen jednou za svůj dosavadní život.

26.4.2014 v 18:38 | Karma: 7,02 | Přečteno: 605x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Krejčí

Malost, velikost, výsledek, příčina, životní příznaky a materiály..

Zrovna nevím, jak jinak nadepsat tento článek. Nějak se stalo, že mne védský Šrímad Bhágavatam, s tím, jak jej dál a dál studuji, začal automaticky poutat k dalšímu studiu. Proto nyní nadepisuji článek takovým poněkud neurčitým nadpisem. Šrímad Bhágavatam je natolik silná kniha, že obsahuje vysvětlení duchovních principů a zákonů - vytvořených Nejvyšším Bohem - do takové míry, že vlastně shrnuje všechny oblasti našeho života do takové jakoby "kostky" a dává tomu různá pojmenování a přirovnání. To je také jeden z důvodů, proč mne Šrímad Bhágavatam tak upoutal.

16.4.2014 v 22:39 | Karma: 5,93 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Krejčí

Spletitá krize na Ukrajině

Na jedné straně je plyn, za který nebylo zaplaceno. Na straně druhé extremisté, kteří používají mnoho násilí i tehdy, když byli varováni. Pak je tu určitě i ten aspekt, že státy, které jsou v krizi jakkoliv zúčastněné, hledají určité záminky, jak z krize vytěžit něco pro svůj mocenský prospěch.

15.4.2014 v 15:46 | Karma: 9,05 | Přečteno: 707x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Krejčí

Světové elity vytvářejí mlhavo

Když politik dělá špatné věci, které jsou někdy i proti lidskosti (anebo celému lidstvu), dělá všechno proto, aby pravda o jeho zvěrstvech nikdy nevyšla na povrch. Ale jak může kdo očekávat, že velké zločiny budou nějakým zázračným způsobem (nebo činnostmi coby výtvory jejich vlastních myslí) omilostněny? Ublížil-li politik coby vůdce společnosti nevinným lidem, jak může očekávat, že jeho činnosti zůstanou navždy neodhalené?

12.4.2014 v 22:22 | Karma: 9,49 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Jaroslav Krejčí

Ne, že bychom žili jen jednou. Rodíme se znovu a znovu.

Proč se celý život strašit, že existuje jen jeden život, po kterém nic není, když autoritativní Védy to nepotvrzují? Proč se těmito otázkami vážně nezabývat, když i kvantoví fyzici se existencí Boha a existencí paralelních vesmírů také vážně zabývají - a dochází k zajímavým výsledkům?

12.4.2014 v 14:08 | Karma: 8,39 | Přečteno: 703x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Je mi 23 let, zajímám se o řadu věcí od vědy až po duchovno, snažím se na každou věc udělat svůj názor.