Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spletitá krize na Ukrajině

Na jedné straně je plyn, za který nebylo zaplaceno. Na straně druhé extremisté, kteří používají mnoho násilí i tehdy, když byli varováni. Pak je tu určitě i ten aspekt, že státy, které jsou v krizi jakkoliv zúčastněné, hledají určité záminky, jak z krize vytěžit něco pro svůj mocenský prospěch.

Celá tato krize je poměrně zapletená a po "analýze" mediálních zpráv, které jsou na toto téma snadno dostupné, je těžké dozvědět se úplnou pravdu. Jako vždy. Je-li pravdou, že Ukrajina má mnoha-miliardové dluhy za plyn, nemůže se divit, že Rusko vyvíjí nátlak. Kde se ale vzali ti násilníci, tak zvaní "proruští aktivisté", kteří nemají zájem smysluplně nenásilně demonstrovat, a místo toho vyvolávají nepřiměřené násilí?

Krym si převzalo pod svou kontrolu Rusko. Prezident Putin pak přislíbil, že nemá zájem dobývat další území Ukrajiny. Jenže o několik dní později se objevuje zpráva, že do Kremlu údajně proudí mnoho a mnoho dopisů z východu Ukrajiny, odkud prezidenta Ruska lidé žádají dobrovolně o pomoc. Což lze snadno použít jako záminku pro další případné dobývání dalšího území. Stačí to chtít. A stačí také v těchto informacích trocha manipulací s mediálními zprávami, tedy manipulací s veřejným míněním, a věci mohou vypadat trochu jinak. Mění se snad časy a nyní i Rusko přišlo na nějaké tak zvané "imperialistické choutky"? Nebo to tak jenom vypadá?

O co na té Ukrajině vlastně jde? A proč tuto vyhrocenou situaci musí ještě vyostřovat skupina radikálů, kteří evidentně ani nestojí tolik o prezentaci svých názorů, jako spíš prezentaci svého násilí? Co s lidmi, kteří přispívají k devastaci země?

Nejhorší na této krizi asi skutečně je, že tuto situaci opět využívá skupina lidí, kterým nikdy nešlo o blaho společnosti. Vystupují jako ti, kdo může společnost z této situace vyvést, jenže ve skutečnosti na něčí "zakázku" dále podkopávají mír, protože jednají násilným způsobem. Někdy takoví lidé jsou dokonce vůdci demonstrací. Jaký smysl pak má taková demonstrace, když její vůdce nepřemýšlí způsobem "tento muž potřebuje pomoci, vláda se o něj špatně postarala"? Lidé, kteří na Ukrajině nyní dělají největší problémy, přemýšlí spíše způsobem "tamhle ještě není nic rozbité; jdu to rozbít, protože mě to baví". Nemyslí tedy ve skutečnosti na blaho společnosti. Myslí na sebe a na to, jak uspokojit své neukočírované choutky ničení. Nebo aby uspokojili toho, kdo je za rozvrat poklidných akcí, a nakonec celého státu, zaplatil?

Přitom, mnohokrát už byli využití provokatéři, aby ještě více rozohnili už probíhající konflikt. Velmocím se totiž hodí takto nastrčit do některých situací provokatéry, protože takoví provokatéři dělají poněkud levnou práci za armádu. I u nás v Česku se podobní provokatéři mnohokrát vyskytli na různých demonstracích.

Na ulicích na Ukrajině jsou lidé, kteří obyvatelstvu rozdávají zbraně patrně s podobnou všedností, jako když se v jídelně podává oběd. Komu to prospívá? Skutečně jen oněm samotným násilníkům? Kde se berou násilníci a kde se bere tolik zbraní?

Jako člověk, který je zastáncem nenásilí, si mohu přát, aby vlády hledali co nejmírnější řešení, které co nejméně ovlivní ostatní části světa. Mohu si také přát, aby situaci nezhoršovali lidé, kterým o zlepšení situace nikdy nešlo. Nebýt totiž jejich přičinění, krize by byla menší. Možná i o dost menší.

Líbí se mi citát od Alberta Einsteina, který řekl: "Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny."

Prožili jsme v uplynulých letech již několik konfliktů, které v novou světovou válku mohli přerůst. Naštěstí se tak nestalo a konflikty zůstaly na těch určitých místech, kde vznikly. I tak jsou ale tyto konflikty nebezpečné, už kvůli tomu, že v nich jsou lidé svědky těch nejzávažnějších zvěrstev proti lidskosti, které nesplňují pravidla války. Ve válkách se již nebojuje s takovou ctí a smyslem pro národ jako dříve. Nechci vyzdvihovat dřívější války nad ty dnešní, ale pravdou je, že když se v boji ztratí lidskost a snaha věci vyřešit verbálně, diplomaticky a bez následků na obyvatelstvu, tak to není správné. V konečném důsledku to nikomu neprospívá.

Příliš mnoho násilí ve světě může mít jednou fatální důsledky. Myslím, že by bylo vhodné, kdyby lidstvo "přeskočilo" třetí světovou válku a šlo rovnou do čtvrté, kde by se bojovalo jen těmi klacky a kameny.  Ono se koneckonců v poslední době ve světě bojuje takovým způsobem, že člověk po úvaze už ztrácí pojetí o tom, kolikátá že světová válka vlastně hrozí. :-) Veškeré silné zbraně by měly zůstat ležet někde v podzemí, být zničeny, nebo některé by mohly být využity k prospěšnějším technologickým účelům. Energie totiž nemusí být přece vždy využita ke zničení, ale k udržení a tvoření... Teď koneckonců píšu na internet, který díky energii (která se vyrábí několika různými způsoby), krásně funguje.

Mám přání, ať se situace na Ukrajině již dále nevyostřuje, aby politikové našli řešení, které bude dobré - lepší než ostatní - a aby všichni zúčastnění, to znamená jak všichni politici, tak násilníci, přišli k rozumu a dokázali se vyvarovat dalším zbytečným střetům, protože smysluplný prospěch z toho není. Pokud někdo další konflikty vyvolává zcela zbytečně a nechce přestat, pak je z mnoha hledisek skutečně důvodné uvažovat, jaký přínos pro společnost takový jedinec má.

Nicméně, kdyby se stalo, že by se konflikt rozrostl do obřích rozměrů, tak se dobrých plodů takových akcí už stoprocentně nikdo nedočká. Protože to nepříznivé a hrozné by nás obklopilo.

Šrímad Bhágavatam, zpěv 5, kapitola 18, verš 9:

"Kéž je celý vesmír šťastný a kéž se všechny zlé osoby upokojí. Kéž všechny živé bytosti dosáhnou klidu praktikováním bhakti-yogy, neboť když přijmou oddanou službu, budou myslet na dobro ostatních. Zaměstnejme se proto všichni službou Pánu Šrí Kršnovi, nejvyšší transcendenci, a buďme vždy pohrouženi v myšlenkách na Něho."

Autor: Jaroslav Krejčí | úterý 15.4.2014 15:46 | karma článku: 9,05 | přečteno: 707x
  • Další články autora

Jaroslav Krejčí

Alergie, alergici a jejich jarní (nebo celoroční) problémy

Když zrovna nemám lék proti alergii, a chci být "obrněn" tímto lékem, zcela výjimečně to řeším tímto nouzovým způsobem - ke kterému jsem se musel uchýlit jen jednou za svůj dosavadní život.

26.4.2014 v 18:38 | Karma: 7,02 | Přečteno: 605x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Krejčí

Malost, velikost, výsledek, příčina, životní příznaky a materiály..

Zrovna nevím, jak jinak nadepsat tento článek. Nějak se stalo, že mne védský Šrímad Bhágavatam, s tím, jak jej dál a dál studuji, začal automaticky poutat k dalšímu studiu. Proto nyní nadepisuji článek takovým poněkud neurčitým nadpisem. Šrímad Bhágavatam je natolik silná kniha, že obsahuje vysvětlení duchovních principů a zákonů - vytvořených Nejvyšším Bohem - do takové míry, že vlastně shrnuje všechny oblasti našeho života do takové jakoby "kostky" a dává tomu různá pojmenování a přirovnání. To je také jeden z důvodů, proč mne Šrímad Bhágavatam tak upoutal.

16.4.2014 v 22:39 | Karma: 5,93 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Krejčí

Světové elity vytvářejí mlhavo

Když politik dělá špatné věci, které jsou někdy i proti lidskosti (anebo celému lidstvu), dělá všechno proto, aby pravda o jeho zvěrstvech nikdy nevyšla na povrch. Ale jak může kdo očekávat, že velké zločiny budou nějakým zázračným způsobem (nebo činnostmi coby výtvory jejich vlastních myslí) omilostněny? Ublížil-li politik coby vůdce společnosti nevinným lidem, jak může očekávat, že jeho činnosti zůstanou navždy neodhalené?

12.4.2014 v 22:22 | Karma: 9,49 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Jaroslav Krejčí

Ne, že bychom žili jen jednou. Rodíme se znovu a znovu.

Proč se celý život strašit, že existuje jen jeden život, po kterém nic není, když autoritativní Védy to nepotvrzují? Proč se těmito otázkami vážně nezabývat, když i kvantoví fyzici se existencí Boha a existencí paralelních vesmírů také vážně zabývají - a dochází k zajímavým výsledkům?

12.4.2014 v 14:08 | Karma: 8,39 | Přečteno: 703x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Krejčí

Odříkání krále a Pána Rsabhadeva

Dnes vybírám další malou část textu ze spisu Šrímad Bhágavatam. Tentokrát jde o kapitolu, kde je mimo jiné popsáno, jak Rsabhadeva, král, který je považovaný také za inkarnaci Nejvyššího Boha, po skončení éry svého vládnutí odešel do lesa podstupovat odříkání, čili askezi. Zamyslím-li se nad tím, musím říci, že mne až fascinuje, jak Rsabhadeva bez reptání a bez toho, aby sám sebe musel nutit, v klidu opustil všechen hmotný přepych a další bohatství, které mu náleželo ze svého královského postavení. Od trůnu a královského bohatství ze dne na den skončil v lese, obklopen skromností, špínou a se vzezřením jako šílenec, které si způsobil sám a dobrovolně.

5.4.2014 v 12:48 | Karma: 4,22 | Přečteno: 139x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Je mi 23 let, zajímám se o řadu věcí od vědy až po duchovno, snažím se na každou věc udělat svůj názor.