Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odříkání krále a Pána Rsabhadeva

Dnes vybírám další malou část textu ze spisu Šrímad Bhágavatam. Tentokrát jde o kapitolu, kde je mimo jiné popsáno, jak Rsabhadeva, král, který je považovaný také za inkarnaci Nejvyššího Boha, po skončení éry svého vládnutí odešel do lesa podstupovat odříkání, čili askezi. Zamyslím-li se nad tím, musím říci, že mne až fascinuje, jak Rsabhadeva bez reptání a bez toho, aby sám sebe musel nutit, v klidu opustil všechen hmotný přepych a další bohatství, které mu náleželo ze svého královského postavení. Od trůnu a královského bohatství ze dne na den skončil v lese, obklopen skromností, špínou a se vzezřením jako šílenec, které si způsobil sám a dobrovolně.

Ve Šrímad Bhágavatamu je mnohokrát uvedeno, že různé inkarnace Nejvyššího Boha (tedy ne jen Rsabhadeva) jednají "navenek" jako obyčejné lidské bytosti, ačkoliv jsou inkarnacemi Nejvyššího Boha. Je tomu tak podle Bhágavatamu proto, aby Bůh dával názorný příklad svým oddaným, jak se chovat. Ze své milosti Bůh sestupuje v různých svých inkarnacích a chová se poněkud jako člověk, a také jako obyčejný člověk usilující o seberealizaci podstupuje odříkání, ale ve skutečnosti je to inkarnace Boha, která má neomezené síly. Navzdory tomu, že jde o Boha, však podstupuje například - právě ono odříkání, aby ukázal tuto cestu odříkání svým oddaným, kteří ji mají následovat.

K odříkání se s odporem staví každý, kdo je příliš závislý na svém pomíjivém hmotném přepychu a pohodlí, které si pracně po několik let budoval. Bůh Rsabhadeva, i jiné inkarnace Boha, však toto "nepříjemné" odříkání podstupují, i když by to ze své vysoké a svrchované pozice nad obyčejnými lidmi vůbec nemuseli dělat. A dělají to vskutku kvůli tomu, aby se ještě více zalíbili svým oddaným.

V této kapitole, kterou budu za chvíli citovat, je také řečeno, jak nebezpečné je, když člověk nemá na uzdě svou mysl a nehlídá ji jako psa. Totiž - nehlídáte-li kázeň své mysli, může se stát vaším vlastním nepřítelem, protože produkuje nežádoucí myšlenky, které člověka zamotávají do iluze neboli "mayi"...

Zmíněný je v této kapitole také lesní požár, který byl způsobený třením bambusů. V našich zeměpisných šířkách se lesní požár zaviněný touto příčinou objevit zaručeně nemůže, ale přesto může být zajímavé si o tom přečíst, protože i u nás se někdy stane, že les vzplane...

Tuto kapitolu jsem přepsal včera (4.4.2014) a tošku si nadávám, že přepisuji pomalu. I když, všechno souvisí se vším...

Přeji pěkné počtení.

6. kapitola 5. zpěvu Šrímad Bhágavatamu

1. Král Paríkšit se otázal Šukadeva Gosvámího: Můj drahý pane, osoby zcela čistého srdce dosahují praktikováním bhakti-yogy poznání a jejich připoutanost k plodonosnému jednání je spálena na popel. Takoví lidé automaticky získají síly mystické yogy, které pro ně nejsou zdrojem utrpení. Proč tedy Rsabhadeva tyto síly opomíjel?
2. Šríla Šukadeva Gosvámí odpověděl: Můj milý králi, je pravda, co říkáš. Chytrý lovec ale nevěří zvířatům, která chytil, protože by mohla utéci. Stejně tak ti, kdo jsou pokročilí v duchovním životě, nevěří mysli; zůstávají stále bdělí a sledují její činnosti.
3. Všichni učenci prohlašují: Mysl je od přírody velmi neklidná a není radno se s ní přátelit. Budeme-li jí plně důvěřovat, může nás kdykoliv podvést. Dokonce i Pána Šivu vzrušilo, když viděl Pána Kršnu v podobě Mohiní, a také Saubhari Muni poklesl z pokročilého stadia jógové dokonalosti.
4. Nevěrná žena se nechá snadno unést milenci a někdy se také stává, že milenci jejího manžela zabijí. Dá-li yogí své mysli příležitost a nehlídá ji, mysl poskytne prostor nepřátelům, jako je chtíč, hněv a chamtivost, a ti yogína zaručeně zničí.
5. Mysl je hlavní příčinou chtíče, hněvu, pýchy, chamtivosti, nářku, iluze a strachu. To vše dohromady tvoří pouto k plodonosným činnostem. Který učený člověk by mysli důvěřoval?
6. Pán Rsabhadeva byl hlavním ze všech králů a vládců v tomto vesmíru, ale přijal oděv a vyjadřování avadhúty a choval se jako tupý a hmotně spoutaný. Nikdo tedy nebyl schopen vidět Jeho božský majestát. Jednal tak proto, aby učil yogíny, jak se vzdát svého těla. Neustále si však zachovával Své původní postavení úplné expanze Pána Vásudeva, Kršny, a v tomto stavu také ukončil zábavy Pána Rsabhadeva v hmotném světě. Dokáže-li se někdo vzdát svého jemného těla po vzoru Pána Rsabhadeva, již se nemůže stát, že by znovu přijal hmotné tělo.
7. Tělo Pána Rsabhadeva ve skutečnosti nebylo hmotné, ale působením yogamayi ho za hmotné považoval, a proto - jelikož hrál roli obyčejné lidské bytosti - se vzdal mentality, že je s ním totožný. Následujíce tento princip, začal putovat po celém světě. Na Svých cestách se dostal do provincie Karnáta v Jižní Indii a procházel Konkou, Venkou a Kutakou. Neměl žádný předběžný plán. Takto se dostal do blízkosti Kutakácaly, kde vešel do lesa. Ústa si naplnil kameny a bloumal po lese, nahý a s rozcuchanými vlasy jako šílenec.
8. Když takto bloudil, vypukl hrozivý lesní požár, který způsobilo tření bambusů zmítaných větrem. Oheň spálil na popel celý les poblíž Kutakácaly i tělo Pána Rsabhadeva.
9. Šukadeva Gosvámí dále řekl Mahárájovi Paríkšitovi: Můj milý králi, o činnostech Rsabhadeva slyšel král Konky, Venky a Kutaky, který se jmenoval Arhat. Začal napodobovat Rsabhadevovy zásady, a tak zavedl nový systém náboženství. Zmatený král Arhat využil Kali-yugy, věku hříšných činností, opustil védské zásady, jež v sobě nenesou jediné nebezpečí, a vymyslel nový náboženský systém, který odporuje Védám. To byl počátek džinistické dharmy. Tento ateistický systém následovalo mnoho dalších takzvaných náboženství.
10. Nejnižší z lidí, zmateni iluzorní energií Nejvyššího Pána, se zřeknou původní varnásrama-dharmy a jejích usměrňujících pravidel. Zamítnou koupel třikrát denně a uctívání Nejvyšší Osobnosti Božství. Když takto zavrhnou čistotu a opomenou Nejvyššího Pána, začnou se řídit nesmyslnými zásadami. Budou si vytrhávat vlasy, a jelikož se nebudou pravidelně koupat a vyplachovat si ústa, zůstanou trvale nečistí. Budou prosperovat na základě smyšleného náboženství. V tomto věku Kali tíhnou lidé více k bezbožným systémům, a v důsledku toho se budou přirozeně vysmívat autoritě Véd, jejím stoupencům, bráhmanům, Nejvyšší Osobnosti Božství a oddaným.
11. Nízcí lidé kvůli své naprosté nevědomosti zavádějí systém náboženství, který se odchyluje od védských zásad. Následují vlastní mentální výmysly, a automaticky tak klesají do nejtemnějších končin existence.
12. V tomto věku Kali jsou lidé přemoženi kvalitami vášně a nevědomosti. Pán Rsabhadeva inkarnoval, aby je vysvobodil ze zajetí mayi.
13. Učenci opěvují transcendentální vlastnosti Pána Rsabhadeva následujícími slovy: "Ó, tato planeta Země má sedm moří a mnoho ostrovů a zemí, z nichž je Bhárata-varsa považována za nejzbožnější. Její obyvatelé jsou zvyklí oslavovat činnosti Nejvyššího Pána, Osobnosti Božství, v Jeho inkarnacích, jako je Pán Rsabhadeva a další. Všechny tyto činnosti jsou nanejvýš příznivé pro blaho lidstva."
14. "Ó, co říci o Priyavratově dynastii, která je čistá a velice slavná? Do této dynastie sestoupil jako inkarnace Nejvyšší Pán, původní Osobnost Božství, a následoval náboženské zásady, které mohou člověka oprostit od výsledků plodonosných činností."
15. "Který mystický yogí dokáže byť jen v mysli následovat příklad Pána Rsabhadeva, Jenž odmítl všechny druhy jógové dokonalosti, po kterých druzí yogíni tolik touží? Který yogí se může srovnávat s Pánem Rsabhadevem?"
16. Šukadeva Gosvámí pokračoval: Pán Rsabhadeva je Pánem všeho védského poznání, lidských bytostí, polobohů, krav a bráhmanů. Jeho čisté, transcendentální jednání, které ničí hříšné činnosti všech živých bytostí, jsem již vyložil. Toto vyprávění o zábavách Pána Rsabhadeva je zdrojem všeho příznivého. Každý, kdo mu pozorně naslouchá nebo ho vypráví a kráčí přitom ve stopách duchovních učitelů, nepochybně dosáhne čisté oddané služby u lotosových nohou Pána Vásudeva, Nejvyšší Osobnosti Božství.
17. Oddaní se neustále koupou v oddané službě, aby se zbavili různých druhů utrpení hmotné existence. Takto si vychutnávají tu nejvyšší blaženost a zosobněné osvobození jim přichází sloužit. Oni však tuto službu nepřijímají, ani když ji nabízí Samotný Nejvyšší Pán, Osobnost Božství. Nepokládají osvobození (mukti) za důležité, neboť tím, že dosáhli transcendentální láskyplné služby Pánu, obdrželi vše, co si lze přát, a transcendovali všechny hmotné touhy.
18. Šukadeva Gosvámí pokračoval: Můj milý králi, Mukunda, Nejvyšší Osoba, je ve skutečnosti opatrovatelem všech členů pánduovské a yaduovské dynastie. Je vaším duchovním mistrem, uctívaným Božstvem, přítelem a tím, kdo řídí vaše činnosti. A nejen to - někdy slouží vaší rodině jako posel či služebník. Jednal tak, jak jednají obyčejní služebníci. Ti, kdo se snaží získat Jeho přízeň, od Něho bez potíží obdrží osvobození, ale příležitost přímo Mu sloužit Pán neposkytuje tak snadno.
19. Pán Rsabhadeva, Nejvyšší Osobnost Božství, si byl plně vědom Své skutečné totožnosti; proto byl soběstačný a netoužil po vnějším uspokojení. Nemusel usilovat o úspěch, neboť byl úplný Sám v Sobě. Ti, kdo zbytečně rozvíjejí tělesná pojetí a vytvářejí atmosféru materialismu, si nikdy neuvědomují, co je v jejich skutečném vlastním zájmu. Ze Své bezpříčinné milosti učil Pán Rsabhadeva o pravé totožnosti vlastního já a o cíli života. Uctivě se proto klaníme Pánu, který se zjevil jako Pán Rsabhadeva.

Autor: Jaroslav Krejčí | sobota 5.4.2014 12:48 | karma článku: 4,22 | přečteno: 139x
  • Další články autora

Jaroslav Krejčí

Alergie, alergici a jejich jarní (nebo celoroční) problémy

Když zrovna nemám lék proti alergii, a chci být "obrněn" tímto lékem, zcela výjimečně to řeším tímto nouzovým způsobem - ke kterému jsem se musel uchýlit jen jednou za svůj dosavadní život.

26.4.2014 v 18:38 | Karma: 7,02 | Přečteno: 605x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Krejčí

Malost, velikost, výsledek, příčina, životní příznaky a materiály..

Zrovna nevím, jak jinak nadepsat tento článek. Nějak se stalo, že mne védský Šrímad Bhágavatam, s tím, jak jej dál a dál studuji, začal automaticky poutat k dalšímu studiu. Proto nyní nadepisuji článek takovým poněkud neurčitým nadpisem. Šrímad Bhágavatam je natolik silná kniha, že obsahuje vysvětlení duchovních principů a zákonů - vytvořených Nejvyšším Bohem - do takové míry, že vlastně shrnuje všechny oblasti našeho života do takové jakoby "kostky" a dává tomu různá pojmenování a přirovnání. To je také jeden z důvodů, proč mne Šrímad Bhágavatam tak upoutal.

16.4.2014 v 22:39 | Karma: 5,93 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Krejčí

Spletitá krize na Ukrajině

Na jedné straně je plyn, za který nebylo zaplaceno. Na straně druhé extremisté, kteří používají mnoho násilí i tehdy, když byli varováni. Pak je tu určitě i ten aspekt, že státy, které jsou v krizi jakkoliv zúčastněné, hledají určité záminky, jak z krize vytěžit něco pro svůj mocenský prospěch.

15.4.2014 v 15:46 | Karma: 9,05 | Přečteno: 707x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Krejčí

Světové elity vytvářejí mlhavo

Když politik dělá špatné věci, které jsou někdy i proti lidskosti (anebo celému lidstvu), dělá všechno proto, aby pravda o jeho zvěrstvech nikdy nevyšla na povrch. Ale jak může kdo očekávat, že velké zločiny budou nějakým zázračným způsobem (nebo činnostmi coby výtvory jejich vlastních myslí) omilostněny? Ublížil-li politik coby vůdce společnosti nevinným lidem, jak může očekávat, že jeho činnosti zůstanou navždy neodhalené?

12.4.2014 v 22:22 | Karma: 9,49 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Jaroslav Krejčí

Ne, že bychom žili jen jednou. Rodíme se znovu a znovu.

Proč se celý život strašit, že existuje jen jeden život, po kterém nic není, když autoritativní Védy to nepotvrzují? Proč se těmito otázkami vážně nezabývat, když i kvantoví fyzici se existencí Boha a existencí paralelních vesmírů také vážně zabývají - a dochází k zajímavým výsledkům?

12.4.2014 v 14:08 | Karma: 8,39 | Přečteno: 703x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Je mi 23 let, zajímám se o řadu věcí od vědy až po duchovno, snažím se na každou věc udělat svůj názor.