Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Klima planety je záměrně "nestabilní", neboť je zde tendence k vyrovnání stavů v různých zeměpisných šířkách. Navíc zde vstupuje nespočet činitelů, to jak oceány kumulovaly teplo, jak se vytvořil led v Antarktidě, jež  silným činitelem pro pohyb oceánských proudů, jak se v Severním moři a Kanadě vytvořil led, Tryskové proudění, fenomén El Nino a La Nino, sopečná činnost, sklon osy, sluneční aktivita ale i geologické pochody, proces fotosyntézy jež je i regulátorem CO2 atd.

V posledních letech bylo téměř pravidlem, že od 20 dubna vyskočily teploty najednou nad 20 stupňů. Letos zde byly dvě události, první stabilní tlaková výše nad Skandinávii, jež "blokovala"  počasí a přinesla studené proudění vzdušných mas od pólu a též posunutí Tryskového proudění více k jihu. Navíc v loni na podzim zde byl silný hurikán jež zasáhl NY a změnil podmínky v klimatických procesech zde.

Zde je jiný problém a to je že neumíme pracovat s ději v delším časovém horizontu a provázanosti, většinou to vnímáme na několik let na zpátky a k tomu podmínky a kolorit kde žijeme.Když se  k tomu přidá tah po senzacích a nebo konspiracích pak je to ... .

5 0
možnosti
Foto

když jste se nechytil s paštikama, zkusíte to s počasím.

0 0
možnosti
Foto

Jen jsem ti do toho mrknul a už jsem byl na chcípnutí. Kdyby si naši předci nevymysleli i a y  bylo by líp. Počasí funguje v permanentním extrému a největším vůbec extrémem proto je, pokud je nějaký čas bez extrému. Minulé období bylo ve znaku přepólování  islandské TN a azorské TV. Mohlo to mít na svědomí výrazné tání v Arktidě, kdy lehčí sladká voda odizoluje teplý Golfský proud od atmosféry. Došlo k prosednutí frontálního rozhraní a na něm se tvořily v západním Středomoří TN a ty šly přesně tou světlemodrou drahou velkých srážek.

1 0
možnosti
  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Je mi 23 let, zajímám se o řadu věcí od vědy až po duchovno, snažím se na každou věc udělat svůj názor.