Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hledáte problémy tam, kde nejsou. Chtělo by to víc studovat, anebo záležitost ignorovat. Ať se z toho nezblázníte - věta "což je taková nehorázná podivnost a nepřirozená hrůza, že ji nedokážu ani slovy pořádně vyjádřit" u naprosto normální oblačnosti je opravdu znepokojivá. Mám o vás trochu starost. A když už tvrdíte, že dřív něco takového nebývalo, chtělo by to něčím doložit. Lidská paměť je nedokonalá. Meteorologie je můj koníček a mraky sleduju už tak dvacet let. A opravdu jsem si nevšiml, že by dneska byly jiné mraky než kdysi. Co se týče tlakových níží mírného pásma, ty se učebnicově chovají jenom nad oceány - tam opravdu vytvářejí výrazné víry se dvěma frontami. Nad pevninou ale vstupují do hry další faktory - členitost terénu, přítomnost horských pásem (viz ony "nepřirozené" oblouky nad Slovenskem), a pod. A vy z toho pak můžete mít dojem, že se počasí chová v rozporu s vašimi povrchními znalostmi. To chce klid.

5 2
možnosti

Vaše starost o autora je dojemná, ale trochu zbytečná. A ten Váš koníček je poněkud zanedbávanej, zato sebevědomí Vám nechybí. V roce 65 - 67 jsem pracoval na RS stanici a vím přesně jak vypadala obloha tehdy a jak dnes. Takže Váš suverénní projev mně nepřesvědčil.;-)

1 3
možnosti
Foto

Myslím, že vliv corriolisovy síly záleží na poloze směru proudění vůči směru otáčení zeměkoule. Oblačnost se tedy může točit jak doleva, tak doprava, na tom není nic divného.

3 4
možnosti
Foto

To Macek: Máte pravdu, ale směr točení je závislý na tom, jestli na "zemský" povrch tlačí více střed útvaru (vzduch uprostřed padá dolů) nebo okraje útvaru (vzduch stoupá nahoru). U tlakové níže vzduch ve středu útvaru je "lehčí" stoupá nahoru (viz hurikány) a směr otáčení udává rychlost povrchu zeměkoule na jižním okraji tlakového útvaru (povrch se pohybuje na východ rychleji, než severní okraj). Takže tlaková níže se točí proti směru hodinových ručiček. U tlakové výše je to poněkud obráceně.R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Je mi 23 let, zajímám se o řadu věcí od vědy až po duchovno, snažím se na každou věc udělat svůj názor.